Duik in de Nederlandse
geschiedenis en kom meer te weten over hoe men vroeger leefde.

Over de Zaanse geschiedenis kunnen we urenlang vertellen, maar de verhalen komen pas echt tot leven wanneer u ze ziet, hoort, proeft en beweegt in een van de musea op de Zaanse Schans. Leer hoe grondstoffen verwerkt worden, hoe producten gemaakt worden en hoe men ze vroeger vervoerde. Bedien zelf de machine om chocola in zijn wikkel te verpakken of duik bij Museum Zaanse Tijd in de wereld van het horlogemaken. Bezoekt u meerdere musea? Dan bespaart u flink met de Zaanse Schans Card. De kaart is te koop bij het informatiecentrum in het Zaans Museum, het Wevershuis en bij Museum Zaanse Tijd.

Zaans Museum en Verkade Experience

Dat smaakt naar meer: het Zaans Museum en de Verkade Experience.

 
Het Zaans Museum en de Verkade Experience vormen samen het lekkerste museum van Nederland. De collectie is zeer divers en eigentijds gepresenteerd. Van gebruiksvoorwerpen, kleding en schilderijen tot fabrieksmaterialen uit de voedingsindustrie. Druk ondertussen op knopjes in de museumopstelling en pak in een computerspel zoveel mogelijk koekjes of bonbons in. Waan uzelf in een fabriek uit de vroege 20e eeuw, waar de authentieke machines nog volop draaien. Waar de geschiedenis van chocolade en biscuit tot leven komt en de beroemde meisjes van Verkade aan het werk gingen. In de Verkade Experience kunt u ook kinderfeestjes vieren of een rondleiding doen. Ook is er plek voor workshops, lezingen, vergaderingen, bedrijfsuitjes en arrangementen.

Bekijk de openingstijden en tarieven

Museumwinkel Albert Heijn

Wandel binnen in de kraamkamer van Nederlands bekendste supermarktketen.

 

Supermarktketen Albert Heijn komt voort uit een klein kruidenierswinkeltje. In 1887 nam de toen de 21-jarige Albert Heijn de winkel van zijn ouders over. In de oude kruidenierswinkel ziet u de oorspronkelijke inrichting en inventaris. De winkel laat zien dat boodschappen doen in ruim een eeuw heel erg veranderd is.

De museumwinkel huist in een Rijksmonument, als typisch voorbeeld van eenvoudige Zaanse houtbouw uit de 19e eeuw. Het gebouw is samengesteld uit twee panden. De winkel, het voorste gedeelte, stond oorspronkelijk aan de Oostzijde in Zaandam. Het achterste gedeelte is een woonhuis uit de Kerkbuurt in Westzaan.

Bekijk de openingstijden en tarieven

Bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater

Proef de echte Zaanse duivekater en heerlijke zelfgemaakte koeken.

 
Dit intieme museum dateert uit 1658. De originele bakkerswinkel staat vol lekkers en heeft een prachtige gemarmerde vloer. In de bakkerij staat een authentieke broodoven. De naam van het museum komt van de duivekater, een bekend Zaans zoetbrood. Natuurlijk kunt u de duivekater in de bakkerswinkel proeven, samen met andere Oudhollandse bakkerijproducten en snoepgoed. De bakkerij is in 1970 aan de Zaanse Schans geschonken, door de Zaanse onderneming Koninklijke Wessanen nv. Oorspronkelijk stond het pand op het Hazepad in Zaandijk.

Bekijk de openingstijden en tarieven

Jisperhuisje

Stap binnen in een eenvoudig vissershuisje uit het Hollandse plaatsje Jisp en ervaar hoe het huishouden rond 1850 in elkaar stak.

 

Stap binnen in een eenvoudig vissershuisje uit het Hollandse plaatsje Jisp en ervaar hoe het huishouden rond 1850 in elkaar stak. Extra bijzonder: in het Jisperhuisje kan je jezelf hullen in historische kleding. Tegen betaling van slechts €2,- voor volwassenen en €1,- voor kinderen beleef je hoe mensen zich rond 1850 kleedden. Natuurlijk mag je jezelf met eigen smartphone, tablet of fototoestel op de foto zetten. Een gastvrouw in historische kleding helpt je bij het omkleden.

Bekijk de openingstijden en tarieven

Museum Zaanse Tijd

De tijd uit het oog verliezen is geen optie bij Museum Zaanse Tijd.

 
Bij binnenkomst hoort u de klokken al tikken in het Museum Zaanse Tijd. En slaan, natuurlijk! Vrijwel alle exemplaren werken namelijk echt, hoe oud ze ook zijn. Het museum toont de geschiedenis van het Nederlandse uurwerk en hierdoor ook deels de geschiedenis van Nederland. Van 16e eeuwse torenklokken tot eigentijdse elektrische varianten. Topstukken zijn de slingeruurwerken uit de tijd van wetenschapper Christiaan Huygens (1629-1695). In het leven van de moderne mens is tijd een belangrijke factor. Daarachter gaat een wereld schuil van techniek, wetenschap, vormgeving, functionaliteit en regionale en sociale verschillen. Het museum vertelt een zeer interessant verhaal. En dat allemaal in een fraai 17e eeuws weverspand, dat oorspronkelijk in Assendelft stond.

Bekijk de openingstijden en tarieven

Honig Breethuis

Ervaar hoe een Zaanse koopmansfamilie anno 1830 leefde en woonde.

 
In het monumentale Honig Breethuis in Zaandijk ervaart u hoe een Zaanse koopmansfamilie woonde en leefde anno 1830. Het huis werd rond 1710 gebouwd door Cornelis Jacobsz. Honig, eigenaar van witpapiermolen De Vergulde Bijkorf. Ruim honderd jaar later was op Lagedijk nr. 80 het gezin van Jacob Cornelisz. Breet en Grietje Jans de Jager gehuisvest.

Bekijk de openingstijden en tarieven

Molen Museum

Aanschouw de verzameling schaalmodellen van olie-, papier-, pel- en houtzaagmolens.

 
De collectie van het Molenmuseum – ook wel de binnencollectie genoemd in tegenstelling tot de buitencollectie, de molens – geeft een volledig beeld van de opkomst en de neergang van de industriemolens. Maar er is meer. De verzameling schaalmodellen van olie-, papier-, pel- en houtzaagmolens is zonder meer van internationale betekenis. De modellen laten zien hoe de wind door middel van de wieken in het hart van de molen een ingenieus mechaniek in werking zet. En hoe dit mechaniek per molen verschilt, afhankelijk van het product dat er wordt verwerkt.

Bekijk de openingstijden en tarieven