Maak al varend kennis met de Zaanstreek

Bekijk de Zaanse Schans eens vanaf een andere kant: vanaf het water! Dagelijks varen er verschillende boten via verschillende routes over de Zaan. Stap ook eens aan boord van de koeienboot. De kapitein vertelt u over de geschiedenis van de molens en de omgeving. Onderweg vaart u vlak langs de weilanden en komen de koeien dikwijls even gedag zeggen.

Rederij De Schans

Dagelijks maakt Rederij De Schans rondvaarttochten van 50 minuten langs de Zaanse Schans. Vanaf het water heeft u een prachtig uitzicht op de Zaanse skyline. Wilt u als groep de boot boeken? Dat kan, we bieden zelfs tochten inclusief catering aan. Neem voor meer informatie contact op met Rederij De Schans.

Bekijk de openingstijden en tarieven

Veerdienst de Zaanhopper

Vanuit Zaandam centrum bereikt u met veerdienst de Zaanhopper eenvoudig en snel de Zaanse Schans. Daarnaast vaart de veerdienst ook naar Wormerveer. Bekijk het vaarschema en de actuele tarieven op www.zaanhopper.nl.

De Koeienboot

Vaar samen met een gids op de Koeienboot door de Kalverpolder. De route leidt door de weilanden waar de koeien rustig staan te grazen. Onderweg kijkt u uw ogen uit, want u vaart langs verschillende molens en woningen aan de Zaanse Schans. De Koeienboot is ook te boeken voor groepen. Neem daarvoor contact op met De Koeienboot.

Windmillhopper

Laat uw dagelijkse zorgen varen en leun achterover op de Windmillhopper. Elke zaterdag en zondag maakt de Windmillhopper een tocht over de Zaan, vanaf landje De Haan naar molen De Bonte Hen. Meer weten over de tocht of reserveren? Neem dan contact op met de rederij via www.varenrondzaandam.nl.

Bekijk de openingstijden en tarieven

Voetveer Zaandijk

Dagelijks varen vrijwilligers met de voetveer tussen de Zaanoevers. Stap op bij de Kalverringdijk of Zaandijk. Op de veer kunnen maximaal 12 passagiers mee. De vaartocht naar de overzijde duurt ongeveer 5 minuten. Lees meer over de voetveer op www.voetveerzaandijk.nl.

Bekijk de openingstijden en tarieven

Openbare aanlegsteigers

Uw eigen (huur)boot of sloep meert u af aan een openbare aanlegsteigers langs de Zaan. Er zijn 2 openbare steigers bij de Zaanse Schans. Om de Zaanse Schans te bezoeken kunt u kiezen uit een tweetal vrije ligplaatsen of de jachthaven van zeilvereeniging ‘De Onderlinge’. De jachthaven van zeilvereeniging ‘De Onderlinge’ ligt aan de noordkant van het water De Poel en is een prima uitvalsbasis om de Schans te bezoeken. Ook motorbootvaarders zijn in deze haven van harte welkom. De gebruikelijke faciliteiten als stroom en water zijn aanwezig. Een tweede mogelijkheid om bij de Zaanse Schans aan te meren is een kleine passantensteiger aan de Zaan. U vindt de steiger tussen molens de Bonte Hen het Klaverblad. Het is een kleine steiger met maar ruimte voor 1 boot. U ligt er landelijk en fraai tussen de molens. De derde mogelijkheid is een eveneens kleine steiger in het zijwater De Poel. De steiger ligt aan de zuidelijke oever vlak voor de Haaldersbroekerbrug. De aanlegsteigers staat op de plattegrond, punt 24 en 30. Deze 2 openbare steigers vallen onder beheer van de gemeente Zaanstad.
Voor aanmeermogelijkheden en het verkrijgen van informatie kunt u contact opnemen met de Havendienst van Zaanstad:

 

Havenkantoor
Westkade 2, 1506 BA Zaandam
Tel. +31 (0)75-681 68 88
Fax. +31 (0)75-681 67 99
E-mail: havens@Zaanstad.nl

 

Openingstijden
maandag tot en met vrijdag: 8:00 -12:00 uur en van 13:00 -16:00 uur. Buiten deze tijden kunt u voor spoedgevallen bellen met de Wachtdienst Havendienst Zaanstad: +31(0) 75 6701 701.