Hoe bereikt u de Zaanse Schans?

De Zaanse Schans ligt op een steenworp van Amsterdam en is uitstekend bereikbaar per bus, trein, auto en fiets.

Advies: check uw reis voor vertrek via de NS Reisplanner NS.nl. of via OV9292 Reisplanner 9292. Voor meer informatie: zie NS werkzaamheden

LET OP: Grote verkeershinder verwacht door versterking van brug in A7 afrit 5 Zaandam. Vrijdag 5 april begint Rijkswaterstaat met het versterken van de brug op de A7 over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend. De werkzaamheden zullen vijf maanden in beslag nemen en duren tot 1 september. Opritten 4 en 5 richting Hoorn en Zaandam, en afrit 5 vanuit Zaandam zijn afgesloten. Automobilisten die zich op en rond de A7 tussen Hoorn en Amsterdam bevinden, moeten rekening houden met aanzienlijke verkeershinder en extra reistijd die kan oplopen tot een uur.

Bus

Vanaf 10 december 2023 neemt EBS de buslijnen van Connexxion over. U kunt de Reisplanner EBS raadplegen voor uw reis.

Trein

Het dichtstbijzijnde treinstation is Zaandijk – Zaanse Schans. Dit station bereikt u met de stoptrein vanaf station Amsterdam CS in 17 minuten. Vervolgens loopt u in 15 minuten naar de Zaanse Schans. Plan uw reis per openbaar vervoer via 9292.

Auto

Komt u met de auto? Gebruik in uw navigatie als adres Schansend 7 in Zaandam. Het parkeertarief voor personen auto’s is € 15,- per bezoek.  Touringcars betalen afhankelijk van het seizoen tussen de € 35,- en € 55,- per bezoek.  De exacte tarieven staan aangegeven op het entreebord. Wij verzoeken u om niet buiten de parkeervakken of in de groenstrook te parkeren, dit is niet toegestaan. Dit kan namelijk voor gevaarlijke situaties en overlast zorgen.

Parkeergeld

Bij uw bezoek aan de Zaanse Schans wordt parkeergeld in rekening gebracht. Uw betaling zorgt voor een essentiële bijdrage aan het behoud van het historische erfgoed. Het onderhoud van de monumentale gebouwen, bruggen, wandelpaden en tuinen wordt gefinancierd door Stichting de Zaanse Schans vanuit de opbrengsten van parkeergelden en de toiletvoorzieningen.

Openbare steigers
Er zijn diverse openbare steigers bij de Zaanse Schans. Neem voor meer informatie contact op met de Havendienst van Zaanstad: +31 (0)75-681 68 88

Fiets

Per fiets is de Zaanse Schans goed te bereiken. Zowel langs als over een gedeelte van de Zaanse Schans loopt een doorgaand fietspad. Op de smalle paden tussen de huizen is het in verband met de veiligheid niet toegestaan te fietsen. Er zijn op de grote parkeerplaats voldoende fietsenrekken om uw fiets neer te zetten.

Fietstaxi
Van 1 april tot en met 1 oktober gaat er een fietstaxi tussen station Zaandijk Zaanse Schans en de Zaanse Schans, tussen 10:00 en 12:00 uur en tussen 14:00 en 16:00 uur. Daarnaast is de taxi, ook in het laagseizoen, op afroep beschikbaar voor bijvoorbeeld leuke ritjes naar de molens, Zaandijk en Haaldersbroek. Bel 06-2250 3234.

Parkeergeld

Bij uw bezoek aan de Zaanse Schans wordt parkeergeld in rekening gebracht. Uw betaling zorgt voor een essentiële bijdrage aan het behoud van het historische erfgoed. Het onderhoud van de monumentale gebouwen, bruggen, wandelpaden en tuinen wordt gefinancierd door Stichting de Zaanse Schans vanuit de opbrengsten van parkeergelden en de toiletvoorzieningen.

Campers

De Zaanse Schans heeft geen parkeerplaatsen voor campers. U kunt parkeren op de camperplaats aan de Wandelweg in Wormerveer. Op de website van de gemeente Zaanstad vind u verdere informatie over de camperplaatsen.

Toegankelijkheid voor mindervaliden

De Zaanse Schans is een unieke woon- en werkbuurt met prachtige meest houten Zaanse woonhuizen, musea, molens, winkels, oude ambachten en restaurants. Deze buurt geeft een uitstekend beeld van de Zaanstreek in de 17e en 18e eeuw. Dit betekent – helaas – dat de toegankelijkheid hierop is aangepast en uit een ander tijdperk stamt. Dit om het nostalgische en historische beeld vast te houden. Niet alle locaties zijn toegankelijk met een rolstoel of rollator. De Zaanse Schans beschikt echter wel over laagdrempelige bruggen en invalidentoiletten. Deze zijn te vinden bij de hoofdingang en het Zaans Museum. Voor mindervaliden zijn er speciale parkeerplaatsen beschikbaar. Bij het Zaans Museum kunt u desgewenst een rolstoel reserveren. Van alle molens is alleen het Jonge Schaap rolstoeltoegankelijk. In het hoogseizoen is de fietstaxi een leuke manier om van en naar het station, de molens, maar ook Zaandijk en Haaldersbroek te komen. De meeste soorten rolstoelen kunnen mee.