Hoe bereikt u de Zaanse Schans?

De Zaanse Schans ligt op een steenworp van Amsterdam en is uitstekend bereikbaar per bus, trein, auto en fiets.

Advies: check uw treinreis voor vertrek via de NS Reisplanner (ns.nl/reisplanner)  of op de NS Reisplanner Xtra App. Voor meer informatie: zie ns.nl/werkzaamheden

Bus

De Rnet-buslijn 391 rijdt vanaf station Amsterdam CS iedere vijftien minuten naar de halte Zaanse Schans. De reis duurt veertig minuten. Voor meer informatie www.bus391.nl.

 

De Rnet-buslijn 817 verbindt in juli en augustus de Zaanse Schans met Volendam/Edam. Tevens rijdt de bus in de weekenden van Hemelvaart en Pinksteren. Voor meer informatie www.bus817.nl.

 

Trein

Het dichtstbijzijnde treinstation is Zaandijk – Zaanse Schans. Dit station bereikt u met de stoptrein vanaf station Amsterdam CS in 17 minuten. Vervolgens loopt u in 15 minuten naar de Zaanse Schans.

 

Plan uw reis per openbaar vervoer via 9292.

Komt u met de auto? Gebruik in uw navigatie als adres Schansend 7 in Zaandam. Het parkeertarief is afhankelijk van het seizoen voor personen auto’s tussen de € 11,- en € 15,- per dag.  Touringcars betalen afhankelijk van het seizoen tussen de € 30,- en € 50,-.  De exacte tarieven staan aangegeven op het entreebord.
Veerdienst Amsterdam Centraal Station naar Zaanse Schans
Vanuit Amsterdam Centrum kunt u de Zaanse Schans met veerdienst de Zaanboot bereiken. Duur +/- 110 minuten. Daarnaast vaart de veerdienst ook naar Wormerveer. Bekijk het vaarschema en de actuele tarieven op www.zaanferry.com

 

Openbare steigers
Er zijn diverse openbare steigers bij de Zaanse Schans. Neem voor meer informatie contact op met de Havendienst van Zaanstad: +31 (0)75-681 68 88

Ook per fiets is de Zaanse Schans heel goed te bereiken. Zowel langs als over een gedeelte van de Schans loopt een doorgaand fietspad. Op de smalle paden tussen de huizen is het in verband met de veiligheid niet toegestaan te fietsen, daarom zijn op de grote parkeerplaats voldoende fietsenrekken om uw fiets neer te zetten.
Fietstaxi
Van 1 april tot en met 1 oktober gaat er een fietstaxi tussen station Zaandijk Zaanse Schans en de Zaanse Schans, tussen 10:00 en 12:00 uur en tussen 14:00 en 16:00 uur. Daarnaast is de taxi, ook in het laagseizoen, op afroep beschikbaar voor bijvoorbeeld leuke ritjes naar de molens, Zaandijk en Haaldersbroek. Bel 06-2250 3234.

 

Tuktuk
Gotuk introduceert een nieuwe vorm van elektrische mobiliteit en rijdt als pendeldienst van Zaandam centrum naar de Zaanse Schans. U kunt de tuktuks reserveren voor korte ritjes in de Zaanstreek.

 

Bel: 06-42 990 992 of [email protected]

Campers

De Zaanse Schans heeft een beperkt aantal parkeerplaatsen voor campers. Indien het op de parkeerplaats te druk is, zal deze worden afgesloten voor campers.

Toegankelijkheid voor mindervaliden

De Zaanse Schans is een unieke woon- en werkbuurt met prachtige meest houten Zaanse woonhuizen, musea, molens, winkels, oude ambachten en restaurants. Deze buurt geeft een uitstekend beeld van de Zaanstreek in de 17e en 18e eeuw. Dit betekent – helaas – dat de toegankelijkheid hierop is aangepast en uit een ander tijdperk stamt. Dit om het nostalgische en historische beeld vast te houden. Niet alle locaties zijn toegankelijk met een rolstoel of rollator. De Zaanse Schans beschikt echter wel over laagdrempelige bruggen en invalidentoiletten. Deze zijn te vinden bij de hoofdingang en het Zaans Museum. Voor mindervaliden zijn er speciale parkeerplaatsen beschikbaar. Bij het Zaans Museum kunt u desgewenst een rolstoel reserveren. Van alle molens is alleen het Jonge Schaap rolstoeltoegankelijk. In het hoogseizoen is de fietstaxi een leuke manier om van en naar het station, de molens, maar ook Zaandijk en Haaldersbroek te komen. De meeste soorten rolstoelen kunnen mee.