Faciliteiten op de Zaanse Schans

De meest voorkomende vragen van bezoekers hebben wij voor u op een rijtje gezet. Op deze pagina leest u onze antwoorden en meer over de faciliteiten op de Zaanse Schans.

Vraag & antwoord

Een prachtig landschap, waterrijke omgeving, sfeervolle accommodaties en uitgebreide catering. Kortom, de Zaanse Schans is een unieke locatie voor bezoek. Alhoewel de Zaanse Schans openbaar gebied is, zijn er wel een aantal zaken waar de bezoeker rekening mee dient te houden. Hieronder een selectie van de meest voorkomende vragen.

Bij calamiteiten moeten bezoekers en chauffeurs de aanwijzingen van de medewerkers Stichting de Zaanse Schans, politie en/of brandweer opvolgen.

Bij de hoofdingang, gebouw De Bezem, aan het Schipperplein en nabij de stijger op de Kalverringdijk vindt u openbare toiletten. Het invalidentoilet, douche en commode vindt u bij de hoofdingang in gebouw De Bezem. Het gebruik van toiletten is betaald en kost € 1,- per bezoek. Het is alleen mogelijk om met betaalpassen te betalen.

De Zaanse Schans geeft een van de Zaanstreek in de 17e en 18e eeuw. Dit betekent – helaas – dat de toegankelijkheid hierop is aangepast en uit een ander tijdperk stamt. Dit om het nostalgisch en historisch beeld vast te houden. Voor rolstoelen / rollators is het hierdoor niet overal rolstoel toegankelijk. De Zaanse Schans beschikt echter wel over laagdrempelige bruggen en invalide toiletten. Deze zijn te vinden in de toiletgroepen op het Schipperplein en de Kalverringdijk en in het Zaans Museum.

Voor mindervaliden zijn er speciale parkeerplaatsen beschikbaar. Bij het Zaans Museum kunt u desgewenst een rolstoel reserveren. Van alle molens is alleen het Jonge Schaap rolstoel toegankelijk.

Tijdens de feestdagen is het mogelijk om de Zaanse Schans te bezoeken. Enkel tijdens kerst en nieuwjaarsdag wisselen de openingstijden, klik hier voor een overzicht.

De Zaanse Schans is een beroemd vrij toegankelijk erfgoed gebied in Nederland. Beleef dit erfgoed op de Zaanse Schans en wandel langs zijn molens, groene houten huizen, ambachten en industrieën, die al eeuwenlang het knooppunt van wereldhandel zijn. Verrijk je ervaring door aankoop van Ticket Zaanse SchansTicket Zaanse Schans geeft toegang tot het Zaans Museum, Wevershuis, Kuiperij, Museum Zaanse Tijd, Stijlkamer Kalverringdijk, Molenmuseum, de molens die geopend zijn, digitale audiotour en gebruik van toiletvoorzieningen. Het tarief voor Ticket Zaanse Schans is € 17,50 voor volwassenen en € 12,50 voor kinderen. Groepsprijzen vind je op de Ticket Zaanse Schans pagina. Het gebied en overige locaties zijn vrij toegankelijk.

Komt u met de auto? Gebruik in uw navigatie als adres Schansend 7 in Zaandam. Parkeren kost € 15,00 per dag voor personenauto’s.  Touringcars betalen € 35,00 / € 55,00 afhankelijk van laag- of hoogseizoen.

Fietsen moeten worden gestald in de daarvoor bedoelde fietsenrekken. Het is niet toegestaan om over het terrein van de Zaanse Schans te fietsen of fietsen te parkeren. Op de Kalverringdijk mag wel worden gefietst. Graag rekening houden met overstekende bezoekers, die zich er niet van bewust zijn dat het ook een fietspad is.

Er zijn honden toegestaan op de Zaanse Schans, mits deze zijn aangelijnd. Het verschilt per locatie of honden mee naar binnen mogen. Voor de musea geldt dat honden niet toegelaten worden. 

De winkels op de Zaanse Schans hebben verschillende openingstijden gedurende het hoog- of laagseizoen. Klik hier voor de actuele openingstijden.

Nee, helaas heeft de Zaanse Schans geen kluisjes of andere faciliteiten om uw bagage op te slaan tijdens uw bezoek.

In het Zaans Museum, is de informatiebalie gevestigd van de Zaanse Schans. Hier worden de meeste verloren spullen ingeleverd en verzameld.

Het is verboden om zonder toestemming van Stichting de Zaanse Schans opnames te maken voor commerciële doeleinden. Fotografen en filmploegen dienen vooraf een aanvraag te sturen via communicatie@dezaanseschans.nl

U bent van harte welkom om trouwfoto’s te maken op de Zaanse Schans. U hoeft hiervoor geen toestemming te vragen tenzij u met een professionele film- en cameraploeg komt. Wilt u fotograferen in een locatie? Dan heeft u toestemming nodig van de betreffende locatie. Stuur dan uw aanvraag naar communicatie@dezaanseschans.nl.

Drones zijn niet toegestaan op de Zaanse Schans en in de Kalverpolder i.v.m. overlast voor bewoners, ondernemers, bezoekers en dieren. Het vliegen van drones op de Zaanse Schans is niet toegestaan voor commerciële doeleinden of privé doeleinden. U kunt in uitzonderingsgevallen toestemming vragen aan Stichting de Zaanse Schans (communicatie@dezaanseschans.nl) en alleen als de operator in bezit is van een ROC (RPAS Operator Certificaat) waarna de wettelijke regels in acht worden genomen.

Enkele huizen zijn openbaar toegankelijk. De meeste huizen worden namelijk nog steeds bewoond. Wegens privacy verzoeken wij de bezoeker geen huizen of tuinen te betreden.

De meeste panden op de Zaanse Schans worden verhuurd en zijn bewoond. Heeft u interesse in een woning? Mail dan uw naam, adresgegevens, telefoonnummer en emailadres naar e.kroon@dezaanseschans.nl en dan plaatsen wij u op de ‘geïnteresseerdenlijst’. 

Staat uw vraag er niet tussen en heeft u een andere vraag over de Zaanse Schans?