Faciliteiten op de Zaanse Schans

De meest voorkomende vragen van bezoekers hebben wij voor u op een rijtje gezet. Op deze pagina leest u onze antwoorden en meer over de faciliteiten op de Zaanse Schans.

Vraag & antwoord

Een prachtig landschap, waterrijke omgeving, sfeervolle accommodaties en uitgebreide catering. Kortom, de Zaanse Schans is een unieke locatie voor bezoek. Alhoewel de Zaanse Schans openbaar gebied is, zijn er wel een aantal zaken waar de bezoeker rekening mee dient te houden. Hieronder een selectie van de meest voorkomende vragen.

Er zijn honden toegestaan op de Zaanse Schans, mits deze zijn aangelijnd. Het verschilt per ondernemer of honden mee naar binnen mogen. Voor de musea geldt dat honden niet toegelaten worden. 
Bij calamiteiten moeten bezoekers en chauffeurs de aanwijzingen van de medewerkers Stichting de Zaanse Schans, politie en brandweer opvolgen.

Het is verboden om zonder toestemming van Stichting de Zaanse Schans opnames te maken voor commerciële doeleinden. Fotografen en filmploegen dienen vooraf een aanvraag te sturen via communicatie@dezaanseschans.nl

asdfasdf

Het vliegen van drones op de Zaanse Schans is alleen toegestaan na toestemming van Stichting de Zaanse Schans en alleen als de operator in bezit is van een ROC (RPAS Operator Certificaat) waarna de wettelijke regels in acht worden genomen.

U kunt een ATM vinden bij het kantoor van parkeerbeheer. Wanneer u het terrein van de Zaanse Schans binnenkomt aan de kant van het museum, staat over de brug rechts een pinautomaat. Bij bijna alle winkels en horecagelegenheden op de Zaanse Schans is ook de mogelijkheid om te pinnen.

Niet alle huizen zijn openbaar toegankelijk. Sommige huizen worden namelijk nog steeds bewoond. Wegens privacy verzoeken wij de bezoeker niet de tuinen en of huizen te betreden.

In het Zaans Museum, zit de informatiebalie van de Zaanse Schans. Hier worden de meeste verloren spullen ingeleverd en verzameld.
Fietsen moeten worden gestald in de daarvoor bedoelde fietsenrekken. Het is niet toegestaan om over het terrein van de Zaanse Schans te fietsen of fietsen te parkeren. Op de Kalverringdijk mag wel worden gefietst. Graag wel rekening houden met overstekende bezoekers, die niet bewust zijn dat het ook een fietspad is.
De entree tot de Zaanse Schans is gratis, voor bepaalde attracties zoals een molen, musea of ambacht, betaalt u een toegangsprijs.

Komt u met de auto? Gebruik in uw navigatie als adres Schansend 7 in Zaandam. Parkeren kost €11,00 / € 15,00 per dag voor personenauto’s.  Touringcars betalen € 30,00 / € 50,00 afhankelijk van laag- of hoogseizoen.

Bij de hoofdingang en naast de fietsverhuur op de Kalverringdijk vindt u openbare toiletten. Het invalidentoilet, douche en commode vindt u bij de hoofdingang.
De winkels op de Zaanse Schans hebben verschillende openingstijden gedurende het hoog- of laagseizoen. Klik hier voor de actuele openingstijden.
Tijdens de feestdagen is het mogelijk om de Zaanse Schans te bezoeken. Enkel tijdens kerst en nieuwjaarsdag wisselen de openingstijden, klik hier voor een overzicht.
De Zaanse Schans geeft een van de Zaanstreek in de 17e en 18e eeuw. Dit betekent – helaas – dat de toegankelijkheid hierop is aangepast en uit een ander tijdperk stamt. Dit om het nostalgisch en historisch beeld vast te houden. Voor rolstoelen / rollators is het hierdoor niet overal rolstoel toegankelijk. De Zaanse Schans beschikt echter wel over laagdrempelige bruggen en invalide toiletten. Deze zijn te vinden in de Tweekoppige Phoenix en het Zaans Museum.

Voor mindervaliden zijn er speciale parkeerplaatsen beschikbaar. Bij het Zaans Museum kunt u desgewenst een rolstoel reserveren. Van alle molens is alleen het Jonge Schaap rolstoel toegankelijk.

Een aantal panden op de Zaanse Schans worden verhuurd en zijn bewoond. Heeft u interesse in een woning? Mail dan uw naam, adresgegevens, telefoonnummer en emailadres naar e.kroon@dezaanseschans.nl en dan plaatsen wij u op de ‘geïnteresseerdenlijst’. 
Nee, helaas heeft de Zaanse Schans geen kluisjes of andere faciliteiten om uw bagage op te slaan tijdens uw bezoek.

Staat uw vraag er niet tussen en heeft u een andere vraag over de Zaanse Schans?