De Zaanse Schans, die moet u geproefd hebben

Op de Zaanse Schans ruikt het heerlijk. De verse broodjes uit het bakkerijmuseum en het snoepgoed van Zaans Gedaan wakkeren al snel de lekkere trek aan. Gelukkig maar dat er genoeg plekken zijn om te genieten van een kopje koffie met gebak of van een heerlijke maaltijd. Probeer bijvoorbeeld eens de echt Hollandse pannenkoeken van Pannenkoekenrestaurant de Kraai. Of reserveer een tafeltje bij Restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis, het sfeervolle plekje aan het water met eigen aanlegsteiger en terras.

Pannenkoekenrestaurant de Kraai

Pannenkoekenliefhebbers opgelet: kom naar restaurant de Kraai.

 
Trek in enorme Hollandse pannenkoeken, met een doorsnede van 29 centimeter? Dan moet u in de sfeervolle eetzaal of op het terras van pannenkoekenrestaurant de Kraai zijn. Naast pannenkoeken serveren we diverse broodjes, salades, soep en koffie of thee met verschillende soorten gebak. Pannenkoekenrestaurant de Kraai is gevestigd in een 18de eeuwse Zaanse graanschuur uit Wormerveer. Het pand staat sinds 1976 op de Zaanse Schans. Het ruime restaurant heeft zo’n tweehonderd zitplaatsen. De Oudhollandse inrichting met een typische Zaanse Smuiger (betegelde schoorsteen) zorgt voor een gezellige sfeer. Op aanvraag zijn er mogelijkheden voor bruiloften, recepties en ontvangsten op maat buiten de openingstijden.

Bekijk de openingstijden en tarieven

Restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis

Culinair genieten met prachtig uitzicht over de Zaan.

 
De Hoop op d’Swarte Walvis is een van de bekendste en zeker ook mooiste restaurants van Nederland. En dat te midden van een prachtige, historische omgeving. Het restaurant ligt direct aan de Zaan, heeft een bootsteiger voor gasten en een groot terras. Ook aan de voorzijde, op de hoofdroute van de Zaanse Schans is een sfeervol terras aangelegd. Er is een à la carte menu, brasseriekaart en een oergezellige authentieke bar: ‘Het Vleethuis’. Daar wordt onder meer origineel Zaans gebrouwen Breugembier geschonken. Overigens beschikt het restaurant over verschillende ruimten, voor diverse gezelschappen. Het gebouw bestaat uit drie historische panden die nu samen een geheel vormen: een Westzaans weeshuis uit 1717, een koopmanshuis en een pakhuisje. U kunt in Restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis ook terecht voor zaalhuur en speciale arrangementen op maat.

Bekijk de openingstijden en tarieven

Museumcafé

Geniet op ieder moment van de dag van een welverdiende pauze.

 
In het vernieuwde, sfeervolle Museumcafé is iedereen welkom, ook zonder een museumbezoek. Het café biedt een prachtig uitzicht op de Kalverpolder en op de molens langs de Zaan. Geniet hier als begin of afsluiting van uw Schans- of museumbezoek, met een kopje koffie of thee en een versnapering. Het museumcafé is bovendien een heerlijk rustpunt langs het 6,5 km lange Laarzenpad door de Kalverpolder. U kunt in het Zaans Museum ook terecht voor zaalhuur, speciale groeps- en vergaderarrangementen, die u desgewenst kunt afsluiten met een heerlijke koffietafel, high tea, of een lunchbuffet op maat.

Bekijk de openingstijden en tarieven