Van tinnegieterij tot kuiperij: ambachten op de Zaanse Schans

Het karakteristieke geklepper van houten klompen op kinderkopjes zouden we niet gekend hebben zonder de ambachtslieden die dit bijzonder schoeisel maakten. Via Oudhollandse ambachten leerden we ook de typisch Nederlandse kazen kennen, en schilderwerk in Delftsblauw. Wandelend over de Zaanse Schans komt u verschillende ambachtslieden tegen. Kijk gerust over hun schouders mee; ze laten u graag zien waar de bijzondere producten vandaan komen. Veel producten zijn te koop in de winkeltjes; een prachtig aandenken aan ons bijzondere verleden.

Kaasmakerij Catharina Hoeve

Als er iets Nederlands is… dan is het wel kaas! Kom proeven bij Catharina Hoeve

Een boterhammetje met kaas; wie is er niet groot mee geworden? Kom alles te weten over deze typisch Hollandse lekkernij bij Catharina Hoeve, een replica van een authentieke boerderij uit Oostzaan. In de kaasmakerij geven de kaasmakers, in klederdracht, uitleg over de verschillende soorten kaas. Want wat is nu Gouda Holland-kaas, geitenkaas of kruidenkaas? Dagelijks worden er demonstraties gegeven in 10 verschillende talen, waarin u alle productiestappen van het kaasmaken te zien krijgt. Uiteraard mag u al die heerlijke soorten kaas proeven. Grote kans dat u er geen genoeg van krijgt! Daarom is al dat lekkers te koop in de boerderijwinkel.

Bekijk de openingstijden en tarieven

Klompenmakerij

Klompen: zie hoe dit wereldberoemde Hollandse schoeisel gemaakt wordt.

 
Geef de klompenmaker een blok hout en beitel, knipper met uw ogen en voilà: een klomp. Elke dag mag u hier meekijken hoe dit schoeisel van boeren, arbeiders en het volk gemaakt wordt. Zowel de klompenmakerij als het kleine, maar indrukwekkende klompenmuseum zijn gratis toegankelijk. Een buitenkans, want hier staat één van de grootste en mooiste klompencollecties van Nederland. U ziet de fraaiste exemplaren: beschilderd, uitgesneden, “ijsklompen” met ijzerbeslag, paardenklompen, “kunst”-klompen en klompen uit vele (exotische) landen.De klompenmakerij is gevestigd in pakhuis ‘De Vreede’ (anno 1750), een voormalige opslagschuur voor granen en snuiftabak. Oorspronkelijk is het pakhuis gebruikt door de firma Molenaar (Molenaar’s kindermeel) in Westzaan. In de klompenmakerij vindt u tevens een grote winkel met klompen in alle kleuren en maten om echt te dragen, maar ook miniatuurklompjes, klomppantoffels,

sleutelhangers en spaarpotten. Verder is er een ruim assortiment van Hollandse souvenirs: voor elk wat wils.

Bekijk de openingstijden en tarieven

Wevershuis

Hoe die grote zeilen en molendoeken geweven worden ziet u in het wevershuis.

 
In het Wevershuis op de Zaanse Schans ontdekt u alles over het oudhollandse ambacht zeil- en molendoekweven. In het Wevershuis woonden in de 18e eeuw twee gezinnen te midden van vijf weefgetouwen. Beleef hoe dat gevoeld moet hebben; kruip achter het weefgetouw, rust uit in de bedstede en laat u verrassen door de aanwezige thuiswevers in traditionele kostuums.
Het Wevershuis heeft tot het begin van de 20e eeuw dienst gedaan als thuisweverij. In 2015 is het huis op de Zaanse Schans heropgebouwd en medewerkers van het Zaans Museum demonstreren hier het ambacht van het thuisweven.

Bekijk de openingstijden en tarieven

Kuiperij Tiemstra

Een houten vat maken is niet zo eenvoudig als het lijkt. Ontdek het in de kuiperij.

  
Maak een sprong in het verleden en stap binnen bij Kuiperij Tiemstra. Kuipen is een bijzonder ambacht, want het maken van zo’n houten vat valt nog niet mee. Er moet van alles in bewaard en vervoerd kunnen worden. Meel, specerijen, oliën en water mogen er niet uitsijpelen. Laat staan buskruit… De authentieke inrichting ademt ook de geest van de laatste Zaanse kuiper. De Kuiperij toont de compleet ingerichte werkplaats van vatenhandel S.R. Tiemstra & Zonen uit Oostzaan. Jaap Tiemstra liet de werkplaats na bij zijn overlijden in 1999. Tiemstra’s vatenmakerij is vervolgens ondergebracht in het pand van de voormalige Schuitemakerij Brouwer. Dit pand stond aan het Rustenburg in Zaandam, maar werd in 1964 gesloopt en opgeslagen. In 1967 is de loods weer opgebouwd op de Zaanse Schans.

Bekijk de openingstijden en tarieven

CacaoLab Zaans Gedaan

Kom snoepen van chocolade, gemaakt op traditionele wijze, bij Zaans Gedaan.

 
Hoe maak je chocolade van cacaobonen en waarom ruikt de Zaanstreek naar cacao? Bij het CacaoLab van Zaans Gedaan komt u dit te weten door te wannen, kraken, tikken, malen, raspen en pletten. Zin in een heerlijke demonstratie of een workshop chocola maken in ons CacaoLab? Traditioneel welteverstaan, volgens 18e eeuwse technieken. Dat is een feest om te doen in de sfeervolle schuur. De opstelling van traditionele gebruiksvoorwerpen is alleen al een unieke belevenis. Ondertussen kunt u – tegen betaling – lekker snoepen van fine flavour chocolates, ter plaatse gegoten repen of van chocolademelk, gemaakt met echte Zaanse cacao.

Wie actief aan de slag wil, kan een korte workshop chocolade of drop maken volgen op afspraak of via open inschrijving.

Bekijk de openingstijden en tarieven

Distilleerderij-proeflokaal de Tweekoppige Phoenix

De lekkerste likeuren ontdekt u bij Distilleerderij-proeflokaal de Tweekoppige Phoenix.

 
Maak kennis met het aloude destilleerambacht, wat goed zichtbaar is dankzij een glazen destilleerkolf en de ambachtelijke koperen ketel. Door de dag heen geven de enthousiaste medewerkers regelmatig gratis informatie over het proces. Om van onze smaken te genieten, biedt de Tweekoppige Phoenix een proeverij van drie likeuren. Van zoet naar peperig. Net wat u wilt. Of proef in de sfeervolle gelagkamer één van de talloze smaken die hier ontstaan en koop uw favoriete smaak in de slijterij. Maar…. waarom een destilleerderij op de Zaanse Schans? In de stad waren destilleerderijen vroeger heel gewoon. De molens maalden niet alleen graan voor brood, maar ook voor bier en jenever. Het produceren van sterke drank was een langdurig proces, tot de uitvinding van de stoommachine. Hierdoor werd het ook eenvoudiger om likeuren te bereiden.

Bekijk de openingstijden en tarieven

Tinnegieterij de Tinkoepel

Tingieten: een ambacht dat echt nog volledig met de hand gedaan wordt.

 
Eén van de laatste tinnegieterijen in Nederland staat op de Zaanse Schans. Aan dit ambacht komt geen machine te pas. Alle producten giet de tinnegieter met de hand en hij werkt het ook eigenhandig af. De daarbij gebruikte mallen zijn zonder uitzondering antieke vormen van brons, waarvan de oudste uit 1697 dateert. Tinnegieterij de Tinkoepel geeft dagelijks gratis demonstraties. Binnen vindt u het grootste assortiment tinnen producten van Nederland. De Tinkoepel heeft op de Zaanse Schans onderdak gevonden in een Rijksmonument uit de tweede helft van de 18e eeuw. Dit prachtige, romantische gebouwtje was vroeger een theehuis, dat net als nu aan de oever van de Zaan stond. Zoals veel andere panden werd het in 1968 verplaatst naar de Zaanse Schans. In dit geval vanaf de Westzijde in Zaandam.

Bekijk de openingstijden en tarieven