De Zaanse Schans heeft ruim 1,8 miljoen bezoeken ontvangen in 2016. Daarmee blijft het bezoek op hoog niveau. Het is een lichte daling van slechts 2,5% ten opzichte van het record aantal bezoeken van bijna 1,9 miljoen in 2015. De grootste bezoekenaantallen zijn bereikt in de maand augustus, namelijk 250.000 bezoeken. Het mooie weer en het authentieke en traditionele evenement ‘Folkloredag’ heeft hier een bijdrage aan geleverd.

 

De Zaanse Schans laat de afgelopen jaren een sterke stijging van bezoek zien.
Om deze bezoekers gastvrij te blijven ontvangen zijn de Stichting de Zaanse Schans en Gemeente Zaanstad vanaf 2015 in gesprek over de toekomst van de Zaanse Schans, wat moet resulteren in een Masterplan 2030. Directe aanleiding hiervoor is het groeiend aantal bezoeken aan de Zaanse Schans en de verwachting dat anno 2030 de Zaanse Schans 2,5 tot 3 miljoen bezoeken zal moeten gaan accommoderen.

 

Om in het hoogseizoen de drukte goed te bedienen heeft Stichting de Zaanse Schans verder geïnvesteerd in haar faciliteiten. Zo is onder meer de parkeercapaciteit vergroot met een extra parkeerterrein voor 20 campers en 40 auto’s.

 

Daarnaast heeft de Zaanse Schans er twee nieuwe attracties bij gekregen: het Wevershuis en het Jisperhuisje. Het Wevershuis heeft tot het begin van de twintigste eeuw dienst gedaan als thuisweverij en is op de Zaanse Schans heropgebouwd. In het Wevershuis ontdek men alles over het oud-Hollandse ambacht zeil- en molendoekweven.  In het Jisperhuisje, een replica van een vissershuisje uit het Zaanse dorp Jisp, beleeft u het huishouden in een eenvoudig vissershuis. Hier wordt verteld hoe in de Zaanstreek rond 1850 geleefd en gewerkt werd en hoe men zich kleedde. Dit laatste kunt u letterlijk zelf ervaren door in Zaanse streekdracht op de foto te gaan.

 

Om aan de grote vraag naar molenbezoek te kunnen voldoen zijn de renovaties aan Molen de Bonte Hen in 2016 afgerond en de molen is vanaf maart dagelijks geopend.