Het probleem van zakkenrollerij op de Schans is groeiende. Ondanks dat het aantal bezoekers op de Schans in 2016 achterbleef bij 2015 groeide het aantal gemelde incidenten met maar liefst twintig procent, waarbij de cijfers van november en december nog niet eens zijn meegenomen. Het gaat hier niet alleen om daadwerkelijke aangiftes, ook verdachte situaties en eigen waarnemingen van handhavers en agenten zijn meegeteld. ,,We hebben last van twee beesten”, stelt directeur Peter Jan van Steenbergen van de stichting Zaanse Schans dan ook. ,,Van mollen en van zakkenrollers.” De Zaanse Schans lijkt wat zakkenrollerij betreft vooral het werkterrein van Oost-Europese bendes. Zakkenrollers – zowel volwassenen als jonge kinderen – hebben het vaak gemunt op Aziatische toeristen, van wie bekend is dat zij veel contant geld op zak hebben, soms wel duizenden euro’s. De zakkenrollers slaan toe en dragen de buit vervolgens zo snel mogelijk over aan een ander lid van de bende die elders in een auto zit te wachten. De zakkenrollers slaan vaak toe bij grote groepen toeristen, bijvoorbeeld rond demonstraties op de Schans. Ook op de route van station naar Schans wordt geregeld toegeslagen.

 

Surveilleren

Het probleem blijkt tot nu toe lastig aan te pakken. Zakkenroller en buit zijn vaak al gevlogen voor dat het slachtoffer in de gaten heeft gerold te zijn. Politie en handhavers surveilleren meerdere keren per dag op de Schans, en ook het Flexteam van politie is geregeld onopvallend aanwezig. In september heeft dit geleid tot de aanhouding van een vrouwelijke zakkenroller. Zij werd betrapt, gevolgd naar de auto waar ze heen liep – een BMW met Bulgaars kenteken – en deze auto is vervolgens tot Den Haag gevolgd. Daar is ze aangehouden.

 

Brainstormsessie

Van een politiepost op de Zaanse Schans en meer bewakingscamera’s tot voorlichting aan de toeristen in hun thuisland. Maar dat laatste dan wel over het zakkenrolgevaar in Europa en niet specifiek over het zakkenrollen aan de Zaan, want het is natuurlijk ook weer niet de bedoeling toeristen af te schrikken.

 

Ondernemers en vrijwilligers van de Zaanse Schans kwamen met een hoop ideeën tijdens de brainstormsessie over het zakkenrollersprobleem. Sommige haalbaar en simpel uit te voeren, andere wat ingewikkelder of zelfs onrealistisch. De geopperde politiepost lijkt er bijvoorbeeld zeker niet te komen. De politie is noodgedwongen drukker met het sluiten van bureaus dan met het openen van nieuwe posten. Een smoelenboek van bekende zakkenrollers achter de toonbank is daarentegen wellicht wel te doen.

 

Beveiligers

Ondernemers proberen nu al vaak onopvallend foto’s te maken van verdachte types: mannen, vrouwen en kinderen die meer aandacht hebben voor andere bezoekers dan voor de Schans zelf. Deze foto’s worden gedeeld in de groepsapp, waar nog lange niet iedereen op de Schans bij is aangesloten, zo bleek. De groepsapp wordt uitgebreid, zo is ter plekke besloten. Ook geopperd: contact zoeken met de beveiligingsopleiding van het ROC of studenten hun praktijkstage als beveiligers op de Zaanse Schans kunnen doen.

 

Een ander idee dat tijdens de brainstormsessie naar voren kwam was het niet langer accepteren van contant geld op de Schans.

 

Bron: NHD, 22-01-17, Eric Loriere