Sjors van Leeuwen heeft sinds hij de tweejarige opleiding bij molen Het Pink in Koog ad Zaan heeft afgerond gewerkt bij verschillende Zaanse molens. “Het bijzondere aan het werken in de molen is dat het weer elke dag anders is en je ontmoet hier op de Zaanse Schans mensen uit verschillende werelddelen”

 

Als molenaar is er altijd werk te doen, zelfs in de weekenden en tijdens de feestdagen “Als andere mensen vrij zijn, zijn wij volop aan de gang, maar dat hoort er bij. Molens zijn net Eiffeltorens, beneden klaar boven weer starten.” Wel is de afwisseling van hoog naar laagseizoen sinds een paar jaar minder geworden. “Het bezoek in de molen loopt nu meer door.” Het zou prettiger zijn als er iets meer rust tussendoor is bekent Sjors “Je hebt namelijk veel werkzaamheden op het gebied van restauratie, opknappen en schoonmaken. Je hebt een rustige periode nodig om alles voor het echte hoogseizoen weer klaar te hebben staan.”

 

Over dat het weer elke dag anders is, weet Sjors als geen ander. “Jaren terug, was er een zeer zware storm tijdens Hemelvaartsdag die het KNMI niet had voorzien. Heel Nederland was een ravage en het was overal heel hectisch. Ik zat toen nog op molen de Kat.” Vertelt Sjors. “In de ochtend had ik al een gevoel, dat het niet goed ging. We kregen steeds meer last van hardere klappen en rukken van de wind. Op een gegeven moment moesten we alles in de molen vastzetten, want de windstoten werden steeds heftiger. Nog nooit eerder in mijn leven had ik zoiets meegemaakt. De Julianabrug konden we geen eens meer zien aan de overkant. Overal spoot er water in de rondte en er vlogen stukken hout uit de Zaan. Het was ongelofelijk en dan zie je pas wat de kracht van de natuur kan zijn.”

 

Voor de toekomst van de Zaanse Schans vindt Sjors het belangrijk dat het gebied een afspiegeling blijft van hoe de Zaanstreek er vroeger uitzag. “Het Wevershuis is daarin een goede ontwikkeling, maar je zou meer kunnen laten zien van bedrijfstaken die van groot belang zijn geweest voor de Zaanse welvaart. De stijfselfabriek bijvoorbeeld, daar leefden vroeger heel veel mensen van in de Zaanstreek, maar hier op de schans is er helaas niets van te zien.” Ook het ontbreken van informatie over de Harenmakerij vindt Sjors een gemiste kans. “Wel hangt er een bord bij de woning dat er vroeger ook een Harenmakerij in zat, maar vele bezoekers lopen voorbij. Terwijl het vroeger een hele specifieke bedrijfstak is geweest in de Zaanstreek om de oliemolens draaiende te houden.”

 

Of de Zaanse Schans blijft groeien heeft Sjors zijn twijfels. “Men gaat altijd uit van groei, maar voor hetzelfde geldt neemt het af. Afgelopen maanden bijvoorbeeld van dit jaar, zijn een stuk rustiger geweest dan voorgaande jaren hier. Dus het kan ook minder worden en dan moet je kijken naar wat is praktisch haalbaar.”