Als medewerker Welkomstteam, werkzaam aan het begin van de Kalverringdijk, informeer ik jaarlijks duizenden bezoekers over de Zaanse Schans. In het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans en sinds kort ook gedeeltelijk in het Italiaans.

 

Afgelopen seizoen bezocht een jong stel uit Granada, de bekende stierenvechtersstad in Spanje, de Zaanse Schans met twee kleine jongetjes van 4 en 2 jaar. De jongste zat nog in een buggy. Nadat ik hen in mijn beste Spaans geïnformeerd had, liepen ze vol enthousiasme de Kalverringdijk op. De eerste foto’s werden geschoten en ik richtte me weer op nieuwe bezoekers. Plotseling hoorde ik “Ayuda!” achter me. Toen ik omkeek zag ik daar een verschrikte Spaanse vader staan. “Que pasa senor?” (wat is er mijnheer?) vroeg ik hem. Wat bleek, bij het maken van de foto’s was de buggy het water in gereden. Zonder kind, gelukkig! Met behulp van een toegeschoten bewoner van de Kalverringdijk werd de buggy uit het water gevist. Alles was nat en onder de modder maar de kinderen waren gelukkig veilig. Na bekomen te zijn van de eerste schrik, besloot de familie om toch maar verder te lopen richtig molens.

 

Nog geen kwartier later hoorde ik geschreeuw in de verte. Daar kwam de Spaanse vader opnieuw aanrennen. Een rood hoofd van de inspanning en ogen zo groot als schoteltjes. Van de schrik, want ditmaal was de kleinste van de twee jongetjes in het water gevallen en stond nu poedelnaakt in de Overtuin. Mama had de kleertjes uitgetrokken, bang dat haar kleine matador kou zou vatten. Ik nam de familie mee naar de toiletten op het Schipperplein waar het kleine mannetje geholpen kon worden aan een droge broek en trui. Maar droge schoenen waren er niet. En wat doe je dan? Je gebruikt je creatieve geest om een oplossing te bedenken. Voor de kleine matador werd een mooi paar klompjes gekocht waar hij de rest van het bezoek vol trots op gelopen heeft. Aan het eind van de dag toen het gezin weer langsliep, richting station, kwam het manneke nog even naar me toe en kreeg ik een grote knuffel van hem. Dankbaar en vol nieuwe indrukken nam het gezin afscheid van de Zaanse Schans…