In de schatkamer van de Verkade Experience worden de originele aquarellen van de Verkade plaatjes en de daarbij behorende albums tentoongesteld. Om de vier maanden wordt deze presentatie gewisseld vanwege hun kwetsbaarheid.

‘Voor wie het natuurschoon in ons land ter harte gaat, kan het wel eens benauwend zijn, bijna dagelijks te horen over schennis van de natuur ten behoeve van nuttigheidsdoeleinden.’  Aldus Jac.P. Tijsse in zijn voorwoord van het Verkade album ‘Waar wij wonen’. In de schatkamer van de Verkade Experience in het Zaans Museum zijn de originele aquarellen van de bekende Verkade plaatjes en de daarbij behorende albums nog tot en met 6 november 2016 te bewonderen.

 

Het Verkadealbum ‘Waar wij wonen’ is uitgebracht in 1936 en was het eerste deel van een tweeluik over het Nederlandse landschap, dat Jac. P. Thijsse schreef. De aquarellen van Cornelis en Henricus Ro en Jan Voerman jr. dienden als voorbeeld voor de plaatjes. Het album vertelt het verhaal over het ontstaan en de ontwikkeling van het Nederlandse landschap en is tegelijkertijd een kritische noot ten aanzien van het behoud van de natuur en het landschap.

 

Van 1903 tot 1940 bracht Verkade bijna jaarlijks een nieuw verzamelalbum uit. Daarin konden plaatjes worden geplakt die in verpakkingen van Verkadeproducten zaten. De verzamelalbums waren een doorslaand succes. Het verzamelen van plaatjes was een noviteit en in navolging van Verkade kregen vele bedrijven hun klanten aan het sparen zoals nu de Freek Vonkalbums bij Albert Heijn. Van 27 van de 35 uitgegeven albums zijn de originele aquarellen bewaard gebleven. Ze worden zorgvuldig bewaard in het Zaans Museum en wisselend tentoongesteld in de schatkamer van de Verkade Experience.

 

Waar wij wonen Verkadealbum Waar wij wonen Heideplas bij Dwingelo