Wanneer Sharon Brand haar baan bij de naschoolse opvang opzegt, treedt het lot toe. “De voormalige eigenaar van de Bed & Breakfast op de Zaanse Schans belde mij op met de vraag of de B&B niet iets voor mij zou zijn.” Inmiddels werkt Sharon alweer 5 jaar op de schans. “Ik vind het heerlijk om mensen om mij heen te hebben en horeca is toch wel wat ik het leukst vind om te doen en waar mijn kracht ligt.”

 

Toen het huis tegenover de Bed & Breakfast vrijkwam, hoefde Sharon niet lang na te denken “Ik kan het gevoel niet goed omschrijven, maar wonen op zo’n mooi en bijzonder stukje Nederland of eigenlijk speciaal plekje op de wereld maakt mij trots. De Zaanse Schans voelt als thuiskomen.” Toch moest Sharon wel wennen “Het kan soms storend zijn als er al heel vroeg toeristen rondlopen.”

 

De Bed & Breakfast ontvangt bezoekers van over de hele wereld. Bij de aanmeldbalie hangt een grote wereldkaart, waar iedereen in mag prikken. “Zo zien we waar onze gasten een beetje vandaan komen” Het contact met verschillende culturen en de diversiteit vindt Sharon het interessantst. “Rond de gezamenlijke ontbijttafel ontstaan de leukste gesprekken tussen mensen onderling die elkaar in eerste instantie helemaal niet kennen.”

 

Zo nu en dan logeren er extra bijzondere gasten in de B&B “Zo is K3 hier wel eens blijven slapen, vanwege filmopnames die zij hadden op de Zaanse Schans.” Ook de herinnering aan een grote Amish familie staan Sharon goed bij “Ze hadden alle kamers afgehuurd en elke ochtend zongen zij met z’n allen uit volle borst gebedsliederen.” Ook een minder leuke situatie heeft zich in de B&B voorgedaan, namelijk een bezoek van Peter R. de Vries in verband met een oplichter “Ik vertrouwde de persoon in kwestie al niet zo en dit gevoel werd bevestigd door een telefoontje van een oud collega. Die vertelde dat er waarschijnlijk een oplichter bij ons logeerde, waar ze al maanden naar op zoek waren.”

 

Ondanks de genoemde situaties, zijn voor Sharon toch wel de kleine momenten en de gesprekken met gasten het dierbaarst. “Elke gast brengt zijn eigen verhaal mee, dat maakt het leuk. Ook geniet ik als ik hen zie genieten van de Zaanse Schans, van de kamers en van de gastvrijheid.” Bezoekers van de Bed & Breakfast blijven gemiddeld 2 dagen, veel te kort in Sharon haar ogen. “Ze kunnen de Zaanse Schans op één dag niet ervaren zoals ze deze horen te ervaren. Er is hier zoveel te beleven en te zien ook in de omgeving.” De grote tour bussen zijn dan ook niet favoriet bij Sharon “De tour groepen krijgen zowat geen tijd om ergens rustig rond of binnen te kijken. Ze lopen een rondje en zijn weer weg.” In de toekomst hoopt Sharon dat de Zaanse Schans nog meer gaat richten op de beleving “Hoe meer je van vroeger laat zien, hoe beter.”

 

Sharon hoop nog vele jaren op de Zaanse Schans te wonen en te werken.