In de loop der jaren is De Tweekoppige Phoenix geleidelijk veranderd “Waar we voorheen alles zelf fabriceerde in de zaak, wordt dit nu op een andere locatie gedaan in Uitgeest.” Vertelt Julian en legt uit “In het begin werden de basisbeginselen ingekocht, maar deze worden nu zelf gemaakt. Wegens vergunning en ruimte tekort is er toen gekozen om het fabriceren op een andere locatie uit te voeren.” Wel kunnen bezoekers elke dag zien hoe de likeurtjes worden afgevuld. “Hierbinnen is dus het één en ander veranderd, maar mede omdat de Zaanse Schans is veranderd. De aanvraag naar sandwiches en kopjes koffie steeg, dus hier moesten we op een gegeven moment in mee om te blijven bestaan.”

 

Julian vindt de Zaanse Schans een bijzonder stukje Nederland “Vanuit alle windstreken komen hier mensen en geen één dag is hetzelfde. Ik vergelijk de Zaanse Schans altijd met Europa, maar dan in het klein. Er zijn heel veel verschillende partijen, die je landjes kunt noemen. En die landjes hebben allemaal verschillende belangen. Dit maakt ondernemen op de Zaanse Schans zeer dynamisch.” Ook voor het personeel is het divers en qua communicatie soms een uitdaging vertelt Julian “Je ontmoet mensen van over de hele wereld. De kans is nihil dat je ze ooit nog een keer gaat zien. Dus de korte, leuke en soms moeilijke gesprekken maakt het werk extra leuk, ook al is het soms handen en voeten werk omdat sommige geen Engels spreken.” Lacht Julian.

 

Naast de vele bezoekers, zaten er een paar bijzondere tussen die Julian niet zo snel zou vergeten. “We hebben de Turkse premier op ons terras gehad, die omsingeld was door 40 man qua bewaking. Ook bleek achteraf een beroemd Aziatisch meisje onze winkel bezocht te hebben. Hier kwamen wij achter door een foto die was gepost door haar en zo’n 150.000 keer was geliked.” Maar de trippende Chinezen winnen qua bijzonder situatie “Ik heb het mij gelukkig mogen laten vertellen, maar twee weken geleden hadden we een groep Chinezen die mushrooms hadden gegeten en deze waren nogal verkeerd gevallen.”

 

Een droom of wens van Julian is om uiteindelijk de distilleerderij weer naar de Zaanse Schans te brengen. “Ideaal zou zijn één groot proeflokaal, waar we 80 man in kunnen zetten en dat we de slijterij kunnen behouden. In plaats van dat we nog meer souvenirwinkels generen of een restaurant. Ik zou graag het ambacht van distilleren laten zien, wat nog niet eerder is vertoond op de Zaanse Schans.” Oftewel De Tweekoppige Phoenix terugbrengen naar hoe het in 2011 ooit begonnen is, namelijk het vertonen van, pleit Julian. “In de toekomst zou ik de ketel ook meer toegankelijk willen maken voor de toerist, zodat er foto’s van gemaakt kunnen worden.” Julian heeft niet de ambitie om er geld voor te vragen “Ik snap dat sommige dat doen, maar alsnog vind ik het een vreemde manier van zaken. Geld vragen om een ambacht te laten zien, dat remt in mijn ogen het aantal bezoekers in je zaak” Als gouden tip zou Julian graag de volgende suggesties willen doen “Parkeerdek voorzien van vele lagen en werken met een uurtarief in plaats van een standaard tarief. Daarnaast is bebording een belangrijk punt. Een eenvoudig bordje die aangeeft waar het toilet is, zou al een hoop voor de bezoekers schelen.”