annetgnodde

Naast haar fietswinkel in Wormer, is Annet Gnodde sinds 2013 gestart met haar onderneming Zaanse Schans Bike Rent.  Annet is een geboren en getogen Zaankanter en heeft veel affiniteit met de Zaanse Schans als locatie. “Ik heb mijn trouwfoto’s hier gemaakt en toen ik 16 was heb ik gewerkt bij Restaurant de Kraai. Nu heb ik zelf een onderneming op de schans, dat vind ik toch wel bijzonder.”

 

Zeven dagen per week is de fietsverhuur open en Annet merkt dat de bekendheid in de loop der jaren flink is gegroeid. “Laatst waren er bezoekers uit Australië die hadden thuis al de website gecheckt en besloten dat ze graag wilden fietsen tijdens hun bezoek aan de Zaanse Schans.” Annet vindt het leuk om te horen dat mensen van over de hele wereld op die manier vooraf hun bezoek inplannen. “Ook waarderen toeristen het enorm als ik hen tips geef. Mijn doel is om de mensen een ultieme fietsbeleving te geven.” Wel is Annet in de loop der tijd er achter gekomen dat niet iedereen even goed kan fietsen “Sommige remmen niet op tijd of zien het verschil niet tussen land en kroos.” Dat levert bijzonder grappige situaties op “Ze komen dan met een fiets terug die helemaal onder de slierten van mos en kroos zit, maar zeggen niks vanwege de schaamte.” Annet kan er wel stiekem om lachen “Zolang de mensen en fietsen maar niet stuk zijn.”

 

In de wintermaanden merkt Annet een sterke terugloop “Rond november gaan we dicht, dan verhuren we minimaal. Ook zijn de dagen extra lang als het koud is.” Maar dat hoort bij de onderneming vindt Annet en calculeert dit van te voren in. Maar zodra de eerste zonnestralen beginnen te schijnen, gaat de boel na een grote schoonmaak weer open. “Rond maart probeer ik weer minimaal 6 dagen open te zijn.”

 

Met een blik op de toekomst op de fietsverhuur, is de attentie om nog zo lang mogelijk te blijven. “Ik zit waarschijnlijk wel op een andere plek dan nu, maar ik hoop dat ik met mijn nieuwe locatie wel aan het fietspad kan blijven.” Ook hoopt Annet op een grotere locatie “Nu moet ik af en toe nee verkopen, omdat ik niet meer fietsen kwijt kan ondanks het creatief stapelen.” Ook is het streven om het hele jaar open te kunnen.  Over hoe de Zaanse Schans er in 2030 uit ziet, vindt Annet een lastige vraag. “Ik vind dat de Zaanse Schans, zoals de Zaanse Schans nu is een uniek stukje Nederland.” Annet is erg een voorstander om dit zo goed mogelijk te behouden. “Ik vind het leuk als oude panden in ere worden hersteld” De laatste jaren is er in Zaanstreek veel gesloopt vertelt Annet “Prachtige panden zijn met de grond gelijk gemaakt en dat vind ik erg jammer. Daarom is het belangrijk om oude dingen te behouden, niet alleen voor nu maar ook later voor onze kinderen en kleinkinderen.”