Raymond Deijle vaart in het weekend vanaf de steiger de Haan, langs de molens van de Zaanse Schans met als eindpunt de Bonte Hen. “Tijdens het varen vertel ik over de geschiedenis van de molens en wat voor soorten het zijn en welke producten zij nog steeds produceren.” Raymond vindt het een voorrecht om met mensen van zoveel verschillende culturen te werken. “De toeristen zijn allemaal oprecht geïnteresseerd. Veel denken dat de Zaanse Schans één groot museum is. Ze zijn vaak verrast als ik hen vertel dat de molens nog steeds in werking zijn en dat de huizen op de Schans bewoond zijn.”

 

Tijdens de boottocht maken de mensen veel foto’s vertelt Raymond “Dit gaat vaak goed, maar één keer heb ik meegemaakt dat een meisje uit Zuid Korea haar camera vanaf de steiger in de Zaan liet vallen. Ze was helemaal in paniek, omdat er 2300 foto’s op stonden van haar hele vakantie. Gelukkig was het een go pro, dus die zijn waterdicht.” Raymond zag het meisje al huilend proberen de camera op te duiken, maar tevergeefs. “Ik ben toen er heen gevaren en geprobeerd om vanuit de boot de camera op te vissen met mijn anker, helaas lukte dit ook niet.” De vrouw van Raymond heeft toen het telefoonnummer en adres van het meisje gevraagd omdat Raymond niet van plan was op te geven. “De volgende dag ben ik met een dreg aan de gang gegaan en wel hoor de camera kwam bovendrijven. Even schoongemaakt en opgestuurd naar Zuid Korea. Het meisje was enorm blij en heeft gelijk een mooie en ontroerende recensie geschreven op Tripadvisor.”

 

Raymond maakt zelf veel foto’s tijdens de boottocht van de mensen met de molens op de achtergrond. “Ook heb ik klompen in de boot liggen in alle maten, die doen ze graag aan voor de foto. In overleg plaats ik de foto’s op Facebook, ik krijg hierop vaak leuke reacties vanuit de hele wereld.” Wat Raymond wel jammer vindt zijn de grote schepen die soms aanmeren bij de steiger “Zij ontnemen het hele molen panorama. Ik hoop dat zij in de toekomst bij de nieuwe steiger mogen aanmeren, naast molen de Ooievaar.”

 

Raymond ziet veel nieuwe mogelijkheden in de toekomst met de komst van het molenmuseum. “Ik hoop alleen niet dat het te commercieel allemaal wordt. De steiger is natuurlijk de mooiste plek om foto’s te maken van de molens en is nu eenvoudig te bereiken. Ik hoop dat dit in de toekomst ook zo blijft.” Als verbetering ziet Raymond dat er aan de openingstijden gewerkt zou kunnen worden “Veel toeristen vinden het raar dat er al veel dicht is om 17:30 uur. Zij komen soms laat in de middag en zijn dan een beetje teleurgesteld. Aangezien er ook meer bezoekers worden verwacht, zal dit ook voor een betere spreiding kunnen zorgen.”  Eindigt Raymond.