Op 23 mei 1967 opende het museumwinkeltje van Albert Heijn aan de Kalverringdijk 5 zijn deuren. Het interieur van het eerste winkelpandje in Oostzaan uit 1887 werd daartoe gereconstrueerd in het voormalige winkelpand van de coöperatie te Zaandam.  De Zaanstreek kende meer historische pandjes die verband houden met de historie van de bekende grootgrutter.  Zo was er het huis van de firma Albert Heijn aan de Oostzijde, nabij de gesloopte brug bij de Zuidervaldeur, vastgelegd op een archieffoto [GAZ 21.22048] uit 1895. Rond 1900 dateert een foto [GAZ 21.03805] van het pand Zuiddijk 87, op de Noordhoek van de Prinsenstraat, waar later een Albert Heijn winkel is gevestigd. Voorts bestaat er een gezicht op de winkel van Albert Heijn in de Westzijde, gezien in Oostelijke richting aan het eind van het Hazepad, daterend van omstreeks 1930 [GAZ 22.11665]. De gevel in het verschiet vormt een voorbeeld van de dan heersende Amsterdamse School. De sfeervolle foto’s zijn te vinden op de beeldbank van het gemeentearchief Zaanstad.

 

                                                             

 

Oostzijde (1895)                                                                             Zuiddijk 87 (ca. 1900)

 

Het Gemeentearchief Zaanstad beschikt, evenals het archief van de museumwinkel zelf, over meerdere fraaie affiches, zoals die met name vanaf de jaren ’30 van de 20ste eeuw werden uitgebracht. Daarop is veelvuldig mascotte Boffie te zien, die op een dienblaadje de huismerk koffie (en thee) van dit Zaanse winkelbedrijf aanprijst.  Koffie werd door Albert Heijn al vanaf 1895 geproduceerd. Volkszanger Louis Davids (1883-1939) zette het liedje “Stop! Daar is Boffie met Albert Heijn’s koffie” op de plaat en Huibert Vet tekende stripboekjes over het gedienstige blonde kereltje.  Vanuit hedendaags perspectief enigszins beladen is het affiche waarop een moor met fez de plaats inneemt van Boffie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog brengt AH ook surrogaatkoffie op de markt. Dit product, genaamd ‘Smalsko’ (smaakt-als-koffie), werd verpakt in blikken met dezelfde Moorse page, die als een geest uit de fles verrijst uit een dampend kopje cichorei.

 

                                                          

 

Zicht op de Westzijde (ca. 1930)                                              Boffie affiche (1936)

 

In 1958 leende de populaire acteur Donald Jones (1932-2004) zijn gezicht voor een reprise deze reclame. De slagzin op het affiche luidde “Hebt u al kleur gekozen?” Deze vraag doelde op de introductie van vier smaken koffie:  goudmerk, roodmerk, groenmerk en paarsmerk.  Donald Jones brak tussen 1957-1959 op de Nederlandse televisie door in de Annie M.G. Schmidt serie Pension Hommeles, waarin hij als personage Dinky Henderson het liedje ‘Ik zou je het liefste in een doosje willen doen’ ten gehore bracht.  Echte Hollands glorie spreekt uit het affiche voor Albert Heijn’s kaas voor fijnproevers, bekroond door de slogan “De Roem van Neêrlands Zuivel”.  In 1962 bedacht het bedrijf zijn werknemers met een typische Zaanse stijlklok, voorzien van het bedrijfslogo op het belhek. In recenter jaren maakte Boffie plaats voor Wuppies, hamsters, ‘mini’s’ en ‘moestuintjes’ om de waren aan te prijzen….

 

                                  

 

Louis Davids (1936)                                                   Donald Jones (1958)